BNL MD
#

Fjerning av maling fra finérdører

Før funksjonalismens inntog var de fleste av boligens innerdører malte ramtre-dører, med ulik grad av profilering i treverket. I perioden 1930- og helt frem til 1970-tallet ble det imidlertid moderne med slette dørblad, der overflaten ofte var kledd med finér av f.eks. eik, bjørk, valnøtt eller til og med edeltre fra regnskog.

I nyere tid har mange slike finérdører blitt overmalt for å passe inn i dagens «minimalistiske» hvite interiører, og mange som flytter inn i eldre hus vet kanskje ikke hvilke skatter som gjemmer seg bak ett eller flere lag med maling på dørene. Avhengig av malingstypen som er brukt kan man med mer eller mindre enkle grep få tilbake finéren og igjen få et svært dekorativt historisk element inn i boligen

I arbeidet med dørene i mitt eget hus, har jeg funnet ut at trikset er å bruke en organisk malingsfjerner (kan kjøpes på flaske i en jernvarehandel, f.eks. fra Biltema eller Duxola).

Før man går i gang, man må undersøke om døren er malt med olje- eller vannbasert maling. Er døren blitt malt i nyere tid er det sannsynligvis brukt vannbasert maling.

Er man usikker kan man stryke litt malingsfjerner på dørbladet og se hvordan malingen reagerer. Hvis malingen blir skrukkete og svært elastisk etter et par timer er det vannbasert maling, og da er det veldig enkelt å fjerne malingen.

Hvis det imidlertid er malt med oljebasert maling fører det med litt mer forarbeid. Man må først skrape vekk så mye som mulig av malingen, siden dagens malingsfjernere ikke biter like bra på oljebasert maling.

Det finnes mange måter å gjøre dette på, men jeg har hatt stort hell med å skrape bort malingen under varmebehandling, og deretter bruke malingsfjerner på de siste restene av maling og gammel lakk for å få dørbladet helt rent.

Slik går du frem:

Der det innerste laget er oljebasert maling, start på trinn 1. Hvis det kun er malt med vannbasert maling kan du hoppe til trinn 4.

1. Løs opp et lite felt av malingen med varmelampe (f.eks. SpeedHeater) eller varmluftspistol. Varm forsiktig i ca. 5-10 sekunder til malingen begynner å boble, men før den begynner å ryke for mye.

2. Skrap bort malingen i feltet med en skarp malingsskrape i fiberretningen og fortsett videre med oppvarming og skraping av neste felt. 
Bilde-2.jpg

Oljebasert maling skrapes bort med varmebehandling.

3. Fortsett slik til det meste av malingen er borte. Det blir ofte en del rester av maling og gammel lakk igjen, samt noe brenn- og skrapemerker. Det fjernes senere i prosessen.

4. Påfør et tykt lag med malingsfjerner på dørbladet, la virke i ca. 2 timer i normal romtemperatur. Er det kaldere tar det lenger tid.
Bilde-3.jpg

Vannbasert maling fjernes veldig enkelt med kun malingsfjerner.

5. Fjern enten den vannbaserte malingen eller rester av oljebasert maling og lakk forsiktig med en sparkel. Den vannbaserte malingen blir «skrukkete» over hele dørbladet, og da kan den løsnen i store flak som kan dras rett av. På restene av oljebasert maling blir det noe mer kliss, som man må tørke av med rikelige mengder tørkepapir etter skraping med sparkelen.

Bilde-4.jpg

Når dørbladet er renskrapet og vasket er finéren svært tørr og matt.

6. Der malingen ikke slipper lett, påfør mer malingsfjerner og prøv igjen etter ca. 1-2 timer. Fortsett til all maling er borte.

7. Når all gammel maling og lakk er fjernet er det viktig å avfette og rengjøre overflatene. Vask døren med en vaskesvamp med rikelig med vann med f.eks. litt linsåpe dryppet i (NB! påfør ikke konsentrert linsåpe direkte på overflaten, det blir stygge merker). Med den ru overflaten på en våt vaskesvamp kan du også gni vekk malingsrester som sitter dypere i treverket. Vask i flere omganger med nytt vann og såpe til døren er helt ren og la tørke.

Bilde-5 kopi.jpg
Ferdig resultat. Under flere malingslag åpenbarte det seg opprinnelig finér av gabon (et eksotisk treslag fra Afrika) fra husets byggeår i 1937. Noen skader nederst på dørbladet åpenbarte seg dessverre også, men på senere arbeid med dørene klarte jeg å slipe bort slike merker med sandpapir før oljing og lakkering.]
8. Hvis det har blitt riper og brennmerker etter bruk av varmelampen bør man slipe overflaten for hånd ordentlig med 80- og 120-sandpapir i fiberretningen, slik at alle eventuelle merker forsvinner. Ikke bruk slipemaskin, da risikerer du å skade den tynne finéren.

9. Tørk av med en fuktet klut (med hjelp av denne kan du sjekke om alle ripene er borte - de blir tydelige når de er fuktige).
Bilde-6 kopi.jpg

Doble svingdører i samme hus etter malingen blitt fjernet, og glassets innramming blitt malt opp i tidstypisk kulør med linoljemaling.]

10. For å gi «dybde» i finéren, og samtidig sørge for at lakken ikke suger for mye inn i treet, er viktig å olje dørbladet. Stryk på olje i flere omganger til treverket er blitt mettet. Jeg har kun brukt kaldpresset linolje. Tørk av med en klut og varm opp treverket forsiktig med en varmluftpistol eller hårføner til overflaten føles relativt tørr. La herde i et døgn ca.

11. Slip forsiktig med 180-sandpapir for å fjerne eventuelle fibrer som har reist seg.

12. Lakkér til sist dørbladet med ca. 2 til 4 strøk. For å sikre at lakken fester på den oljede overflaten, er det en god idé å bruke en linoljeferniss til lakkeringen.  Jeg har brukt Bio Impression fra Le Tonkinois og det gir en flott, blank og «levende» overflate.
Bilde-7 kopi.jpg

Visst kan man gjøre bygningsarkeologi i en funkis-villa: Bak et lag med maling på en stuedør kom denne reparasjonen frem. I følge byggherrens barnebarn stammer denne fra et hull laget av en tysk offiserstøvel, hvis eier sparket inn døren da huset var annektert og i bruk som casino under krigen.)

Felix Nyberg

Felix Nyberg er arkitekt, bygningsantikvar og kulturminnefaglig rådgiver. Han bor i «Villa Christoffersen» - en vernet funkisvilla fra 1937 i Drammen, der han alltid er i gang med store og små restaureringsprosjekt.

;
;