BNL MD
#

Slik restaurerer låsesmeden en dørvrider

Gamle originale dørvridere i god stand er vanskelige å finne. For mange blir løsningen å finne objekter på bruktmarkedet, men da er de gjerne svært slitt etter mange tiår i bruk. Som regel kan de restaureres. Spørsmålet er bare hva kan man gjøre selv og hva må overlates til håndverkerne - bli med på en profesjonell restaurering

Gamle dørvridere og dører har sjarm, patina og et særpreg som egentlig ikke skal byttes med standard hyllevare. De gir ofte det lille ekstra i personlighet og sjel, de er prikken over i-en når det kommer til en flott istandsetting. Det produseres i dag mange gode kopier, men for mange typer er det kun bruktmarkedet som gjelder.

Vi skal se nærmere på temaet om hva som er mulig hva man kan gjøre hjemme og når man trenger profesjonell hjelp.

Eric Hoenjet er låsesmed, opprinnelig fra Nederland, men nå bosatt i Mandal og levende opptatt av norsk låse og smedhåndverk. Han har sitt eget verksted og jobber med låser, beslag og dørvridere fra alle tidsepoker.

Dørvridere er en viktig del av norsk kultur- og stilhistorie. Innenlands har vi hatt storskala produksjon av en del dørvridere og mange sveitserstiltyper er populære. Andre typer kan være mer sjeldne og ikke å oppdrive i moderne kopier. Slik som empire dørvrideren Eric fant brukt. Vi skal følge hvordan den sjeldne og vakre dørvrideren ble satt i stand.

IMG 20231002 174112

Låsesmed og artikkelforfatter Eric Hoenjet

Dørvriderne Før Restaureringen Foto Eric Hoenjet

Dørvriderne slik de fremsto rett fra bruktmarkedet! Objektet er en fin 200 år gammel empire modell. Veldig vakkert eggformet med ovale skilter. Hva nå? Foto: Eric Hoenjet

Av og til finner jeg en eldre modell som jeg ikke kan si nei til. Som denne empirestil vrideren jeg fant på finn. Den var komplett utslitt og ubrukelig da den kom til meg. Tok noen timers arbeid for å få alt på plass, men etter 200 år bruk er alt som nytt igjen. Slike vridere var ikke merkevare, det var ekte håndverk av ypperste klasse. Den fortjener å bli brukt igjen. Nå må jeg bare finne den rette døren..

Eric Hoenjet

Rensing av dørvrideren

Den første oppgaven er å rense messingen. Å forklare renseprosessen er ikke enkelt, det er ikke nødvendigvis en 1-2-3 prosess i alle tilfeller. Gammel messing er vanskelig, og det finnes materialer og kjemikalier som man absolutt ikke skal brukes. Messing er vanligvis laget av kobber og sink. Vanligvis, men ikke alltid! En viktig faktor er hvor mye sink det er brukt? Høy prosentandel sink betyr at messingen er mykere og det betyr noe for renseprosessen. Det kan gå feil i mange måter – (Eksempler) . Det som er uten risiko, er å bruke malingsfjerner for å få av malingrester og messingpuss. Har man litt erfaring med en poleringsmaskin kan man oppnå et enda bedre resultat. En hovedregel er at man alltid prøver på baksiden av skiltet.

Bilde1

Ferdig polert.. men ferdig med jobben? Foto: Eric Hoenjet

Nå er alt messing renset og polert har man egentlig nådd grensen hva en vanlige huseiere selv kan gjøre. Men holder det? Til pynt ja! Kanskje for en soveromsdør som nesten ikke blir brukt! Men til resten av huset, absolutt nei!

Sammen med låskasse er en dørvrider en av de mest brukte bygningsdeler. For å sette en dørvrider i stand igjen trenger den mer, mye mer! Det er ikke meningen at en dørvrider skal henge eller slenge på døren. Her trenges det profesjonell hjelp.

 

Låsesmedens arbeider

Eksempel På Slitasje Hvor Dørvrideren Skal Monteres I Skiltet Foto Eric Hoenjet

Snakk om slitasje. Bildet vises bakside av skiltet hvor vrideren vrir i. Åpningen er så stor at man kan se gjennom! Det er meningen at en dørvrider blir støttet i skiltet. Hullet skal derfor være nesten like stor i diameter som dørvrider. Foto: Eric Hoenjet

Eksempel På Slitte Krager På Dørvrideren Foto Eric Hoenjet

‘Kragen’ til dørvrideren er veldig slitent. De kan ikke brukes lenger. Her skal de kappes av og erstattes. Foto: Eric Hoenjet

Eksempel På Slitt Vriderpinne Foto Eric Hoenjet

Vriderpinnen som går gjennom låskassen, har sett bedre dager og må også byttes. Foto: Eric Hoenjet

Det Må Hardloddes På Nye Krager Foto Eric Hoenjet

Hullene i skilt må bli mindre i diameter. Messing deler må lages og hardloddes. Foto: Eric Hoenjet

Dørvrider Og Skilt Er Ferdig Restaurert Foto Eric Hoenjet

Her er delene loddet på plass. Skiltene har fått nye ringer, vrideren en ny vriderpinne og nye krager. Prosessen er utført med hardlodding. Foto: Eric Hoenjet

Hardlodding, lodding ved temperatur over 450 °C. Loddemetallet, som tilføres de flater som skal bindes sammen, er hardt og forholdsvis tungtsmeltelig.

Hardlodding kalles også slaglodding, noe som indikerer at forbindelsen tåler slag.

Loddemetallet kan være messing, som er en legering av kobber og sink, eller sølvlodd, som er en legering av kobber og sølv. For hardlodding av aluminium benyttes aluminium med små tilsetninger av silisium og kobber.

Dørvideren Er Ferdig Restaurert Og Montert På Et Av Skiltene Foto Eric Hoenjet

Slik er resultatet. Dørvrideren får nå god støtte av skiltet for å kunne vri ordentlig. Foto: Bygg og Bevar

Ferdig Restaurert Dørvrider Med Låsekasse Og Skruer Foto Eric Hoenjet

Ferdig restaurert dørvrider med låsekasse og skruer. Foto: Eric Hoenjet