Jo mer du kan - jo bedre blir resultatet. Selv når håndverkeren gjør jobben!
Å kjøpe bolig er den største investeringen mange av oss noen gang kommer til å gjøre. Få har penger nok i banken, så lånet blir fort skremmende stort. Det siste man trenger er unødvendige utgifter.
Når man pusser opp er det ofte mye som skal kastes. Noe av bygningsavfallet kan være svært giftig å håndtere feil, både når du river og som avfall.
Sitter du i styret i sameiet eller eier du en bygård må du sette deg inn i hvordan den skal vedlikeholdes. Her finnes det masse god hjelp å få. Vi har samlet den viktige informasjonen og de beste tipsene.
Det er viktig å ha kontrakten i orden, skulle det oppstå uenighet underveis. Og kontraktene kan du laste ned gratis!
Det er mange miljøhensyn å ta ved en utbygging. Nedenfor er en oversikt over de vanligste miljøtemaer og hvilke regelverk som gjelder for hvert tema. Listen er ikke utfyllende, men viser de vanligste lover og forskrifter som man må forholde seg til. Vær spesielt oppmerksom på at det kan være kommunale forskrifter som kommer i tillegg.
Dersom du skal søke midler fra kulturminnefondet, kommunen, SMIL fondet eller lignende må du kunne levere fra deg en god tilstandsrapport over huset. Ved TREseminaret på Dovre ble det avholdt kursrekke om temaet. Vi gir deg en oppsummering de viktigste punktene du må ha med og hva du kan sløyfe.
I dagligtalen omtaler vi arbeid på eldre bygninger med ulike begreper, som regel uten at det skaper problemer. Opprinnelig er imidlertid ordene strengt avgrenset. Her gir vi deg en kort forklaring på hvordan begrepene benyttes i kulturminnevernet.