Tyri-Hans - populært sted for skiturister og hytteeiere i Kvitfjell. Foto: CEWG

Tyri-Hans - trendy servering i gamle bygninger

På Kvitfjells solside ligger Tyri-Hans, et tun bestående av 12 bygninger. Anlegget huser 3 populære serveringssteder, godt besøkt av gjester og hyttefolk. Det ser ut som om de har ligget der i noen hundre år. Grunneier og eiendomsutvikler Gunnar Jenssen er mannen bak prosjektet. - Vi gikk i gang med å bygge ut vestsiden i 2001, forteller Jenssen. - I 10 år har vi samlet bygninger og satt dem i stand.

Nå er siste del av arbeidet avsluttet.  Bygningene leies ut på åremål, og huser i tillegg til butikk og serveringssteder også kontorene til Kvitfjell Vest AS.

Samlet bygninger fra Gudbrandsdalen

Jenssen har alltid vært glad i gamle hus. Familien eier også et fredet hus i Hellesund fra 1765. Idéen om å samle bygninger til et tun med servering og servicefunksjoner ble derfor satt ut i livet da Kvitfjell Vest begynte utbyggingen av vestsiden i 2001.

Tunet består i dag av 12 bygninger. De er samlet fra hele Gudbrandsdalen, blant annet Sjåk, Ringebu og fra Hamar. Jenssen fikk hjelp av arkitekt Arne Thorsrud fra RAM-arkitektur, Lillehammer til å tegne ut tunet før de startet prosessen med å finne bygningene. Husene ble kjøpt og fraktet til Ringebu hvor lafteren Arild Jonsgård tok hånd om dem. Jonsgård har tidligere jobbet både for Riksantikvaren og drevet med lafting av nye bygninger, men han liker best å jobbe med gammelt, ifølge Jenssen. Og det har han fått gjøre for Kvitfjell Vest i 10 år.

Lokal mat

Tre av bygningene på Tyri-Hans er serveringssteder, en pizzeria med italienske hjemmebakte pizza og i fjøset serveres det lokale pølser med hjemmelaget potetstappe. Hovedhuset har en større og variert meny som også har fokus på kortreist mat. På gårdsplassen er det fluktstoler, utservering og grilling. - Kanskje det blir bakeri i et av husene etter hvert også, sier Jenssen. I låven planlegges det butikk. Tyri-Hans har åpent når heisanlegget er åpent. På fjøset henger det en tavle med beskjeden: "Vi stenger når siste gjest går hjem."

Økonomi på sikt

- Det lønner seg ikke økonomisk å bygge på denne måten, forteller Gunnar Jenssen. Valget om å gjenbruke gamle laftede hus fremfor å bygge nytt er såpass fordyrende, at det må ligge et ekte engasjement bak.  Derfor ble det satt pris på at Dagens Næringslivs skiguide 2010-2011 omtaler stedet som "et av Norges koseligste alpine lunsjsteder". God mottakelse blant hyttefolket og tilreisende er også med på å gjøre Tyri-Hans til en god økonomisk investering for Kvitfjell Vest på sikt, selv om det ble valgt en dyrere løsning i byggingen av stedet. En spennende løsning er det i alle fall blitt!