#

Trondheim

Et Trondheimsbesøk kan by på så mye mer enn bare en tur i Nidarosdomen og spasering i trehusbebyggelsen i Midtbyen. Byen ble grunnlagt av Olav Tryggvason i år 997. Her er det historie hvor enn du snur deg.

Ta turen til Bakklandet langs østsida av Nidelva mellom Bakke bru og Vollafallet. Dette var Trondheims første forstad med den første bebyggelsen rundt midten på 1600-tallet. Her er det mye historie, blant annet brant svenske tropper ned bebyggelsen i 1658 under beleiringa av byen.

I tillegg var ikke dette området med i Johan Caspar de Cicignons byplan av 1681 og dermed grodde bebyggelsen og gatenettet mer organisk fram, og kan på mange måter minne om det gatenettet som Trondheim må ha hatt før 1681.

Byen har også den lengste sammenhengende trehusbebyggelsen i Norden, og man kan trekke en mer eller mindre uavbrutt linje fra fisker- og arbeiderstrøket i Ilsvikøra i vest, via 1840-tallsbebyggelsen på Sanden og Løkkan, bryggerekkene langs Nidelva og trehusbebyggelsen i Midtbyen, bryggene i Kjøpmannsgata, trehusene på Bakklandet, Rosenborgbebyggelsen og arbeiderboligene på Lademoen og Reina i øst.

Her er det bare å ta beina fatt! Ta fergen ut til Munkholmen og besøk dette gamle retterstedet som i dag huser blant annet ruinene etter et kloster, festning og fengsel. Sørg for at du får med det Stiftsgården, Erkebispgården og ikke minst Vår Frue Kirke fra ca. år 1200. Bo på det nyrenoverte Britannia Hotell og spis et bedre måltid i Speilsalen. En tur til Trondheim er noe du sent vil glemme.

Her er mer om Trøndelag som reisemål:

Trøndelag - Historiske Norge

Byantikvaren i Trondheim - prosjekter

Bli bedre kjent med Trondheim!

Trondheim Kart

Bygninger å se i Trondheim

Du kan ikke dra til Trondheim og se på kulturhistoriske bygg, uten å ta turen innom Nidarosdomen. 

Kirken ble påbegynt rundt år 1070 og stod ferdig i all sin prakt rundt år 1300. Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske middelalder-katedral. 

"Ferdig" er en sannhet med modifikasjoner ... Et anlegg som dette går aldri tom for oppgaver som må løses av de dyktige håndverkerne ved Bygghytta - Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider. Et nasjonalt kompetansesenter som står på Unescos verdensarvliste!

Kirken og St.Olavs grav har siden middelalderen vært et pilegrimsmål, og du kan den dag i dag gå pilegrimsleden helt frem til Nidarosdomen. 

Det fantastiske kirkerommet innbyr til høytidsstemning og de fantastiske glassmaleriene gir et magisk lys!

Historiske Trondheim - Nidarosdomen

Et besøk i Erkebispegården og museene passer godt når man først er på stedet. 

Erkebispegården var erkebiskopens bolig før reformasjonen i 1537. Deler av bygningsmassen brant i 1983. Den nye bygningen er gjenoppbygget med stor respekt for de omliggende historiske bygningene og er en opplevelse i seg selv.

Olavsfestdagene 28. juli til 3. august byr på gudstjenester, middelalderfest, byvandringer, konserter og teater.

Marinen er et flott friluftsområde å ha piknik eller bare nyte utsikten mot Baklandet, Kristiansten festning og Samfundet.

 

Tautra kloster ble anlagt som et cistercienserkloster i 1207, som et datterkloster av Lyse ved Bergen. Cistercienserordenen anla sine klostre på avsidesliggende og naturskjønne områder, og på Frosta fant de et frodig område i tråd med sine idealer. Tautra kloster kom i Fortidsminneforeningens eie i 1846, som den første av Fortidsminneforeningens eiendommer etter at foreningen ble stiftet i 1844.

Restene etter klosterkirken består.

Den eneste av klosterets bygninger som står tilbake, er restene av klosterkirken. Kirken var i sin tid et mektig byggverk med utvendige mål med lengde på rundt 36,5 m og bredde 13,5 m, og en antatt mønehøyde på ca. 14 m. Kirkerommet hadde ikke hvelv, men åpne takstoler, og mange vinduer som må ha gitt et lyst inntrykk. I vestgavlen er muren bevart i en høyde på 12 meter, og viser en høyreist kirke med en gotisk karakter. En regional forløper til Tautra kloster er Munkeby kloster i Levanger, som også er i Fortidsminneforeningens eie. Klosteranlegget har opprinnelig bestått av flere bygninger, trolig i tre, på sørsiden av klosterkirken.

Les mer om Tautra klosterruiner hos Fortidsminneforeningen!

Reis virituelt til Tautra klosterkirke anno 1250!

Ringve omtales i kildene første gang i 1521. Navnet kommer sannsynligvis av det norrøne reyniviđr, som betyr «rogneskog». Fra familien Wessels tid på 1700-tallet var Ringve en av de største eiendommene på Lade. Bygningsmassen i dagens gårdsanlegg representerer fire århundre i gårdens historie.

Hagen - Ringve botaniske hage

I dag ligger Ringve gård fortsatt omgitt av sin engelske park, og med fantastisk utsikt over det samme landskapet hvor lystgårdskulturen en gang blomstret omkring Trondhjem. I dag hjem for mer enn 2000 unike musikkinstrumenter, med bygningsmasse som stammer tilbake til familien Wessel i 1740-årene, er Ringve også tilgjengelig for allmennheten som et levende kulturminne. 

Ringve Musikkmuseum 

Victoria Bachke (1896-1963) ble født inn i  en velstående, russisk familie. Atten år gammel kom hun til Trondheim og ble introdusert for Ringve gård og eieren, Christian Anker Bachke, som ble hennes ektemann.

Da Christian døde i 1943 testamenterte han Ringve til staten Norge med det formål at det skulle etableres to museum på eiendommen: Et Tordenskioldmuseum og et musikkmuseum. Arbeidet med museene ble Victorias oppgave. Hun ble viden kjent for sine eventyrlige reiser i inn- og utland hvor hun samlet inn instrumenter andre gjenstander av musikkhistorisk interesse ved hjelp av kontakter, kløkt og sjarm.

Tordenskioldmuseet ble lagt ned i 1973, mens musikkmuseet stadig vokser og mottar rundt 50 000 besøkende hvert år.

Victoria døde i 1963 og hviler i et eget urnegravsted i parken på Ringve.

Stiftsgården er Nordens største trepalé[1] med tilhørende prydhave i Midtbyen i Trondheim, på hjørnet av Munkegata og Dronningens gate. Det var det største av de store trepaléene i byen fra siste del av 1700-årene og er også blant de største trebygningene i Norden.

Paléet ble oppført i som privatbolig i 1774-78 av geheimerådinne Cecilie Christine von Schøller i en stilart i overgangen mellom rokokko og klassisisme.

Fasaden er preget av en enkel og stram barokk-klassisistisk stil, mens rokokkoen kommer til uttrykk i detaljene. Bygningen består av en hovedfløy på 58 meter med to sidefløyer som er oppført i laftet tømmer og kledd med vekselpanel. Interiøret er hovedsakelig fra kroningene på 1800-tallet og i 1906.

I 1800 ble paléet solgt til staten og stiftsamtmannen og stiftsoverretten flyttet så inn.

Stiftsgården har vært offisiell kongebolig siden 1906, men har losjert kongelige ved en rekke begivenheter fra 1818. 

Anlegget er nå gjort tilgjengelig for publikum og det er omvisninger i bygningen hver hele time i sommersessongen.

Trondheims "gamleby"

Bakklandet var Trondheims første forstad, og den første bebyggelsen her kom på 1600-tallet. Bebyggelsen følger elven med bryggehus mot vannet, og bolighus bakenfor. Her bodde håndverkere, småkjøpmenn og arbeidsfolk i små hus. 

Den vanligste og mest populære måten å entre idylliske Bakklandet på, er via den ikoniske Gamle Bybro, eller Lykkens Portal som den også kalles, som går over Nidelven fra sørenden av Kjøpmannsgata. Gjennom middelalderen og fram til 1681 gikk forbindelsen til byen over brua ved Elgeseter. Da ble ny bru bygd ved dagens Gamle Bybro. Dagens bru er fra 1860-åra.

På Bakklandet, nærmere bestemt i Brubakken, finner du også verdens første sykkelheis, Trampe. Har du ikke sykkel selv, er det god underholdning å se på de mange turistene som prøver å komme seg opp bakken ved hjelp av Trampe, med vekslende hell.

Bakke gård - ligger rett over veien for Bakke kirke. Både gården og kirken er verdt et besøk. Skal turen gå over Bakklandet til transformasjonsområdet "Solsiden", tidligere Trondhjem Mekaniske Verksted, passerer du på veien. 

I dag er Bakklandet en sjarmerende del av byen med masse liv. De gamle husene overlevde saneringsplanene i 1960-årene, og fremstår nå som en viktig del av Trondheims rike kulturarv. 

Trondheims gamleby Trøndelag historiske Norge

Foto: Bjoertvedt, wikipedia commons

Munkholmen er en liten øy på 13 dekar som ligger ca. 2 km utenfor Trondheim sentrum i Trondheimsfjorden. I sommersesongen er øya nå et populært utfartssted, med muligheter for bading og soling. Det er også en café der og en liten restaurant med uteservering.

Det går båt fra Ravnkloa i Trondheim. Munkholmen har en rik historie og er fredet.

Øya har en lang historie, og har blitt brukt som rettersted, festning, statsfengsel, sjøfort og tysk forsvarsanlegg gjennom årenes løp. 

Historiske Trondheim - Munkholmen

En båttur ut hit er vel verdt turen!

Informasjon om båttider

Friluftsmuseum

Vil du utforske trøndersk byggeskikk på ett sted, så bør du ta turen til museet på Sverresborg. 

Her finner du omlag 80 antikvariske bygninger oppført som forteller historien om byggeskikken i området; fra by til bygd, og fra fjell til fjære. 

Haltdalen Stavkirke er datert til 1170-tallet, men de fleste bygningene er fra 17- og 1800-tallet. 

Et kaffestopp på Tavern Vertshus er et must.

Sverresborg Trøndelag folkemuseum 

Historisk overnatting i Trondheim

Britannia Hotel

Foto: Will Lee Wright, Historiske hoteller

Hvis du vil unne deg litt ekstra luksus, så er Britannia stedet å overnatte. her får du et 5-stjerners hotell og har 257 rom og suiter. 

Hotellet åpnet i 1870. Dagens hovedbygning ble tegnet av arkitekt Karl Norum og stod ferdig i 1897. 

Hotellet rommer også den kjente restauranten Palmehaven, en speilsal, salonger, kurs- og konferansefasiliteter samt fire restauranter og to barer.

Britannia er en institusjon i Trondheim, og er absolutt verdt et besøk. Enten som overnattingsgjest, eller for et måltid i en av restaurantene. 

Bondeheimen Trondheim

Gildevangen, Søndre gate 22b, ble reist av byggmester Johannes Moe og fabrikkeier Bernhard Brænne i 1907-09. Gården ble bygd som en kombinert forretnings- og leiegård og fikk butikker i første etasje, restaurant i andre etasje, og kontorer og leiligheter i tredje etasje.

Jakob Holmgren var bygningens arkitekt. Gården har en borglignende form i samtidens internasjonalt populære jugendstil. med runde hjørnetårn, gavler og karnapper, og bygningen har i tillegg fått et tydelig klart nasjonalt innslag med en grovt tilhugd granittstein i fasadene, såkalt råkopp. I Gildevangen er det også benyttet marmor, og vi ser i den nylig renoverte fasaden at fargene veksler mellom rosa og hvit. Dette er den eneste bygningen i Trondheim der vi finner marmor fra Eide på Nordmøre.

I 1928 ble det reist et tilbygg i samme stil på vestre del av tomten, tegnet av arkitekt K. Tellefsen. Det ble så startet hotelldrift i gården, noe som har vedvart i alle år siden, parallelt med videre bruk av lokalene til butikker og restauranter. 

I dag heter hotellet Thon hotell Nidaros. Den imponerende jugend-fasaden står fortsatt i gatebildet med moderne rom midt i byen. 

Klostergården Tautra

Foto: Soran photography, Hanen.no

Klosterøya i Trondheimsfjorden er kjent for sin historie, vakre natur og sitt rike fugleliv. Like ved ruinene av det gamle cistercienserklosteret fra år 1207 finner du Klostergården som er et egnet sted for gode opplevelser, enten du er på dagstur eller vil nyte noen dager på øya.

Stedet tilbyr overnatting i lyse, trivelige rom i tre ulike boenheter: i hovedhuset satt opp på begynnelsen av 1800-tallet, kårhuset fra 1956 og «Stålehuset» fra 2000-tallet. I overnattingen inngår deilig gårdsfrokost, sengetøy og håndklær. Her sover man godt i gode senger og våkner opp til fuglekvitter og med følelsen av «gårdsro».

Historiske spisesteder i Trondheim

Baklandet Skydsstasjon

fasade baklandet

Baklandet Skydsstasjon holder til i Bakklandets eneste fredete gård og er definitivt verdt et besøk. 

Hovedbygningen mot gaten er antageligvis oppført i 1791, men gjennomgikk en kraftig ombygging rundt 1873. Deler av denne ombyggingen er tatt vare på inne i restauranten. 

Her anbefales det å sette seg ned, ta inn det autentiske miljøet og bestille seg tradisjonell kost med en "dram". 

Baklandet skysstasjon kan du lese mer om hos Kulturminnefondet, eller her hos oss! 

Krambua Fasade Mindre

Foto: krambuatrondheim.no

Krambugata het Kaupmannastrede, og var byens hovedgate. Den gikk fra Brattørgata opp til Kongsgården ved Nidarosdomen. Gaten hadde navn etter Kjøpmennene som hadde sine forretninger her, med front mot gaten, og brygger bak som strakte seg helt til elven.  På 1700-tallet endret den navn til Kremmerstredet.

Der Bakeriet Home Hotel ligger idag, startet Jacob Halseth bakeri i 1863.

På den tomten Krambua ligger idag, ble Hotel Scandinaviae etablert i 1888. I 1904 brant hotellet ned til grunnen.

Arkitekt Hagbart Schytte-Berg sto for gjenoppføringen, og det nye hotellet sto ferdig i 1908. Det omfattet dette bygget, samt det som idag er kjent som Kleingården, og hele kvartalet ble kalt jugendkvartalet. Hotel Scandinavie holdt det gående til 1953, og innbefattet også den populære City Cafè.

Kilde: https://krambuatrondheim.no/om-krambua/ 

Britannia Hotel DH 03417

Foto: Dreyer Hensley, De Historiske

Palmehaven er en av Trondheims mest kjente restauranter og sto ferdig i mai 1918.

Restauranten har et åpent rom i midten med overlys, og med bordene plassert i en søylegang rundt. Opprinnelig hadde Palmehaven gressplen og et vannfylt basseng. Denne fontenen ble senere kjent som oppholdssted for Gjedda Jonathan. I 1985 ble bassenget restaurert og vannet forsvant, mens planene om å gjøre Palmehaven om til danserestaurant ble lagt på is. Nytt glasstak ble lagt og mye penger ble lagt inn i lyssetting og malearbeider.

I dag er Palmehaven fredet, og rommet er tilbakeført til sitt opprinnelige uttrykk. 

Her kan serveres hotellets frokost, afternoon tea eller selskapsmenyer til middag. 

;
;