#

Fra Grenland til Stavanger

- gjennom det glade Sørland!

Ingenting dufter vel mer av sommer enn å cruise nedover Sørlandet til en hvit, liten by, spise reker og softis på bryggekanten. Dette er for mange selve essensen av ferie, og kanskje mer nå enn tidligere da dette er for mange det nærmeste man kommer Syden.

Strekningen fra Skien og til Stavanger kan ta så lang eller kort tid som du ønsker, her finnes det stopp for alle og enhver, uansett alder og interesser. 

Det du finner her på siden er kun et mini-utdrag av hva denne regionen har å by på. Ta deg derfor tid og sett deg ned og planlegg en avstikker eller fem fra motorveien, kjør innom en bondegård og kjøp med lokale delikatesser, ta for deg et av de mange tidligere jernstøperiene som finnes rundt Skien-kanten eller rett og slett parker deg selv på en øy og nyt av det sommeren har å gi. Klarer du likevel å snirkle deg rundt tuppen av Norge, sørg for at du kjører langs sjøen, ta et havsbad på Jæren og før du vet ord av det har du ankommet oljehovedstaden med både middelalderkirke, gammel trehusbebyggelse og hermetikkmuseum. 

God tur!

Kulturminner og opplevelser på veien

Skien Stavanger Kart

De første årene av sitt liv bodde familien Ibsen midt i Skien sentrum. Først i Stockmannsgårdenm deretter i Altenburggården.

Da Henrik Ibsen var sju år flyttet familien Ibsen til sommergården Venstøp, noen kilometer nord for byen. Dette ble familiens hjem fram til Henrik flyttet til Grimstad som 15-åring. Venstøp er det eneste av Henrik Ibsens hjem i Skien som fortsatt finnes, og er i dag Henrik Ibsen Museum.

Kommer du til Henrik Ibsen Museum får du høre om den verdenskjente dramatikerens barndom og oppvekst.
Se også utstillingen «Henrik Ibsens Reise» prøv «Peer Gynt Escape Room» og bli med på vandringen «LitteraTur i Ibsens hage» hver søndag kl. 13.

Henrik Ibsens barndomshjem på Venstøp i Skien er Telemark museums stolthet.
Vi inviterer inn, og forteller deg historien om den verdenskjente forfatterens oppvekst. Kilder forteller oss Henrik var opptatt av teater allerede som barn. Han spilte dukketeter for nabobarna, hadde trylleshow og lagde marionettedukker. I barndomshjemmet er det både møbler og gjenstander som har tilhørt familien Ibsen.

For mer informasjon om museet og åpningstider. Klikk her!

Flosta kirke er en votivkirke, det vil si at den er bygget og vedlikehold av gaver fra sjøfolk i havsnød. Kirken blir allerede nevnt i 1467, mens dagens kirkebygning ble oppført på 1600-tallet som langkirke i tømmer. En av kirkeklokkene har årstallet 1506 og innskrift som forteller at den er støpt i Holland.

I 1747 ble kirken utvidet og ombygd til korskirke. Ole Nielsen Weierholt var byggmester, og han laget også prekestolen i rokokkostil. Kirkerommet er dekorert av Jørgen Schultz i 1750-årene. Deler av altertavlen er fra 1600-tallet. 

I 1864 fikk kirken sitt nåværende utseende og ombygd til nygotisk stil.

Bakke bru er en bro over Siraelva, mellom Sirdalsvannet og Lundevatnet i Flekkefjord kommune i Vest-Agder, og er Norges eldste hengebro for veitrafikk. Ingeniør og veimester i Agder, Georg Daniel Barth Johnson konstruerte brua etter en studiereise til England i 1838.

Brua ble åpnet i 1844 og var en del av Vestlandske hovedvei mellom hovedstaden og Stavanger, fram til 1948. Veien videre delte seg, slik at en enten kunne reise til gårdene på vestsiden av Sirdalsvannet, eller dra over Tronåsen for å komme til Moi og lengre vestover. Traséen var en del av den indre postvei til Stavanger.

Dette er en kjedehengebro med kjeder av smidd jern og leddbolter, og den var den første av sitt slag i Norden. Den har en spennvidde på 53,5 meter og kjørebredde 2,7 meter. Landkarene og tårnene er i murt tilhugd stein, og brudekket er av tre. På broa er det påmontert skilt som forteller største tillatte aksellast, sammen med monogrammet til kong Oscar I som står over den vestre broporten.

Sørlandet og båtliv går ofte hånd i hånd. Har du lyst på en opplevelse på vannet i et historisk fartøy, så kan du sjekke ut Grimstads stolte seilskute. 

Skuta kan leies for dagen, og du kan være med som mannskap. 

Historien

Da skonnerten S/S Solrik gikk av stabelen ved Brekneholmen verft på Lista i 1929 ble hun betegnet som et usedvanlig velskapt fartøy med fin linjeføring. Oskar Hansen, som var skutas første eier stod også for konstruksjonstegningene. Hansen hadde seilt i amerikansk kystfart og den amerikanske påvirkningen preger skuta med kraftig spring og en ekstravagant klipperbaug man sjeldent ser på norske fartøy av denne størrelsen.

Les mer om SS Solrik og arbeidet som er gjort med restaureringen her!

Næs jernverk ligger i Nesgrenda i Holt i Tvedestrand kommune. Jernverket her ble etablert i 1665 under navnet Baaseland verk. Det ble laget en masovn og støperi ved gården Båsland, mens den tilhørende Hammersmien lå en kilometer lenger øst, ved Storelva på Næs.

En masovn er en ovn for fremstilling av råjern, og den sentrale produksjonsenheten ved et jernverk. Masovnen ved Næs, ble flyttet til den vannrike Storelva 1738. 

Driften ble lagt ned på 40-tallet, men anlegget er i dag fredet og blir drevet som museum. Vel verdt omveien!

Les mer om Jernverksmuseet og sjekk åpningstider!

Foto: Arve Kjersheim, Riksantikvaren

Norges sørligste punkt!

Når du kjører sørover, er det verdt å ta turen innom Norges eldste fyr. Lindesnes fyr ligger plassert helt på sørspissen av Lindesneshalvøya, og fyrlyset har lyst her helt siden 1656. 

Lindesnes fyr byr på museum, bespisning, overnatting og aktiviteter.

Lindesnes fyr - Visit Lindesnes

 

Lyst på en annerledes turopplevelse. Tar du en omvei innom Vennesla, kan du gå omlag fire kilometer i en gammel tømmerrenne. 

Renna ble bygget i etterkrigsårene for å få tømmeret forbi strekket i Otra som nærmest ble tørrlagt pga kraftproduksjon. 

På veien kan man stoppe ved Paulen gård som er en gammel husmannsplass som nå er overtatt av speiderne. Det står skilt. Man følger hele tiden tett på sporet til Setesdalsbanen.

Overnatting med historie

Det Lille Hotel Risor

Foto: Det lille hotel, De Historiske.

Velkommen til det som har blitt forvandlet fra en uslipt diamant, et falleferdige hus med sjel og særpreg, som i dag kan tilby sine gjester 16 ulike suiter med til sammen 66 senger.

Hver av suitene har sin egen maritime historie. 12 ligger midt i Risør sentrum, 150 meter fra Torvet og Risørs indre havn. De fire andre ligger 800 meter fra havna, ved Risør Trebåtbyggeri i Buvika, i et 1700-talls hus som kalles Vatikanet.

Rederiet Hotell Farsund

Foto: De Historiske

Rederiet Hotell, Farsund sentrums eneste hotell, kan friste med delikate rom, á la carte restaurant og bar. Det har en fantastisk beliggenhet med utsikt over Paleet Husan og Farsunds historiske havn.

Rederiet Hotell inviterer til overnatting i 12 rom i Rederiebygget, preget av sjøfartshistorien fra Mosvolds Rederi og dets eiere, samt 5 rom i Reymerts hus som representerer kapertiden og de hvite seils tid.

Lillesand Hotel Norge

Foto: Fotografen AS, De Historiske

Hotellet har 25 rom, historiske salonger, et sjarmerende bibliotek, festlokale og en egen restaurant. Ideell for en avslappende ferietur, et romantisk bryllup eller en kulturell aften.
Her kan du oppleve konserter i hotellhaven, temakvelder med mat og god drikke, og andre kulturbegivenheter gjennom hele året.

Rett utenfor døra finner du bryggen i Lillesand og en gågate med sjarmerende små butikker. Lillesand og områdene rundt har mye å by på!

Boen Gard

Foto: De Historiske.

Noen kilometer innenfor Sørlandets svaberg, ved bredden av Tovdalselva, ligger den staselige lystgården Boen. Gården har vært utilgjengelig for allmennheten frem til den ble åpnet for private arrangementer i 2012.

En klassisk park omkranser det vakre hovedhuset fra 1813. Bygningen er grundig restaurert, med tidsriktige møbler og kunst. Gjester ønskes velkommen til store, lyse rom og salonger i to etasjer.

Boen Gårds kjøkken er kortreist og sesongbasert. Det skapes elegante matretter som til fulle smaker av råvarenes opprinnelse og egenart. Grønnsaker, epler, bær, urter og honning høstes i egen hage. Lam fra utmarken og villaks fra egen fiskerett er også blant råvarene.

Boen Gård tilbyr totalt 18 doble rom. 14 rom befinner seg i to historiske bygg ved elvebredden som nylig er totalrenoverte. Her kombineres nytt og gammelt, det rustikke og røffe møter det komfortable. Fire rom befinner seg i hovedhusets fløybygninger, hvor tjenerskapet hadde sine gemakker i tidligere tider.

Grand Hotell Egersund Grand Hotell Egersund Fasade

Foto: De Historiske

Hotellets historie begynner med Herman Danielsons åpning av Hotell Jæderen tidlig i 1878. Et av de første store arrangementer han var vert for, var da Jærbanens åpning ble feiret i Egersund med frokost på hans hotell den 27. februar 1878. Rundt 1880 var Hotel Jæderen et av tre større hoteller i byen. I mai 1896 var det en større brann i kvartalet, og Hotel Jæderen ble sterkt skadet - mer av vann enn av brann. Skadene var så store at bygningen ble erklært å være totalskadd, og Danielson benyttet anledningen til å føre opp en ny bygning, mer tilpasset moderne hotelldrift enn den gamle. Samtidig skiftet hotellet navn til Grand Hotell.

Grand Hotel ble åpnet i 1897, med adresse Johan Feyers gate 3 og tilbyr i dag 101 trivelige rom.

Hotel Victoria Stavanger

Foto: Olaf Meister, wikipediacommons.

Ærverdige Hotel Victoria åpnet første gang i juli 1900. Her kan du ta deg et glass champagne under samme lysekrone som Kong Haakon VII og Dronning Maud gjorde på signingsferden i 1906. Eller hva med å nyte den samme utsikten fra hotellrommet ditt som Kongen av Siam gjorde i 1907?

Hotellet har en fantastisk beliggenhet like ved Vågen i sentrum, med alt Stavanger har å by på av kulturtilbud, restauranter og byliv rett utenfor døren. Deler av hotellet er fredet og er en viktig del av Stavangers arkitektur og historie. Det gjør at alle rommene varierer i størrelse og utførelse.

Det historiske perspektivet gjenspeiler seg også i interiøret – for eksempel i det vakre tregulvet og de store vinduene.

Hotellet er opptatt av å verdsette historien med blikket rettet mot fremtiden og alle rom er designet for å gi gjester en annerledes opplevelse. Et sted for hvile og inspirasjon i særegne omgivelser!

;
;