#

En fortelling på kjøkkenveggen

Kjøkkenet var et arbeidsrom, og var helst ikke tilgjengelig for husets gjester. Det er kanskje derfor det ikke ble tatt så mange bilder på kjøkkenet, noe som gjorde det vanskelig å rekonstruere rommet. Det vil si med unntak av ett bilde av fru Haraldsen, Sonjas mor, som står på kjøkkenet og lager mat. Dette bildet ble viktig i rekonstruksjonen av kjøkkenet, og gav mye informasjon man ellers ikke ville hatt.  

 

 

Det moderne kjøkkenet på 30-tallet skulle være organisert på en måte som gjorde det til en effektiv arbeidsplass for husmoren. Det skulle være korte avstander mellom arbeidsbenkene, og kjøkkenet skulle ha glatte overflater som var lette å rengjøre.

Kjøkkenet i Tungen allé 1b ble i 1935 plassbygget av en snekker, og var av god og stødig kvalitet. Skapene hadde glatte dører uten speil og pynt, med tidens moderne skapknotter. Norskproduserte krydderhyller i aluminium fra Høyang fabrikker var på mote, og ble bygget inn i skapinteriøret. Kjøkkenet hadde stålbenker med dobbel vaskekum og vegghengt utslagsvask. Familien Haraldsen hadde varmtvannstank i kjelleren, noe som ikke var vanlig i 1935. Kjøleskapet var ennå ikke blitt vanlig i Norge, og kjøkkeninteriøret bestod av det tradisjonelle spiskammerset med lufting mot yttervegg. 

 

 

 

 

kjoekkenskap tuengen alle

Kjøkkenskapene ble bygget på stedet etter arkitektens tegninger i 1935. Høyskapet er et "matskap" som har luftekanal gjennom yttervegg for å holde matvarene kjølige. Kjøkkenet var et arbeidsrom med egen inngang gjennom anretningen, og det var ikke meningen at gjester skulle oppholde seg i denne delen av huset. Et 30-tallskjøkken skulle være funksjonelt og hadde solid innredning. Selvom resten av huset ble pusset opp på tidlig 60-tall var det derfor ikke så viktig å oppgradere kjøkkeninnredningen annet enn med moderne hvitevarer.

Kjøkkenet ble malt et par ganger i ulike gultoner, men det ble ikke gjort store endringer i dette rommet så lenge dronningens mor, Dagny Haraldsen bodde i huset frem til 1990-tallet. Foto: Camilla Damgård, Maihaugen

montering kjoekken dronningens barndomshjem
vask dronningens barndomshjem
Tuengen allé 1b 

Oppført: 1935  

Sted: Vinderen i Oslo

Arkitekt: Ernst Motzfeldt

Eier: Disponent Haraldsen

Flyttet til Maihaugen: Oktober 2016

Åpnet på Maihaugen: August 2018

Jon Brænne

Brænne er utdannet malerikonservator og har arbeidet som professor II ved Göteborg Universitet, avd. för Kulturvård og som seniorforsker hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Hovedarbeidsområdet er farge- og bygningsarkeologiske undersøkelser av bygninger, eldre overflatebehandlinger og materialer, farge- og dekorhistorie, tapethistorikk og teknologi, tilstands- og skadevurderinger av bygninger og utarbeidelse av anbefalinger av tiltak. Brænne har dessuten arbeidet i mange år hos Riksantikvaren og har drevet eget konsulentselskap. Han har har publisert mer enn 150 fagartikler, hefter og bøker i inn- og utland.

Les mer om dette temaet

;
;