Seminar

Seminar om rapping

Startdato
09.05.2019
Sluttdato
09.05.2019
Sted
Nes på Hedemarken
Beskrivelse

Hovedbygningen på Mølstad østre er rappa på langsidene. Sørsida har beholdt gammel og tradisjonell rapping, men er overmalt med moderne maling. Nordsida som vises på bildet under ble forsøkt utbedra i 1952 og ca 1993, men med murpuss og moderne maling. Dette har ført til råte i tømmeret.

Hedmark fylkeskommune inviterer til seminar på gården for å samle erfaringer fra rapping, diskutere og undersøke bygningen.

 

Program

Kl. 09.00: Kaffe og velkommen. Gardbruker forteller litt om bygningen.

Kl. 09.15: Espen Marthinsen fra Nittedal arbeider med ulike typer muring med tradisjonelle materialer og teknikker. Har erfaring med eget firma MURING, og er nå ansatt hos Forsvarsbygg. - Forteller om forberedelse før rapping, slik som uttak av leire med ulike kvaliteter, forbehandling og blanding. Diskusjon.

Kl. 10.00: Tore Granmo er en av få som jobber praktisk med rapping og tradisjonell brenning av kalk. Kvelden før skal han sette prøver av leirrapp på nordveggen slik at vi kan undersøke prøvene på seminaret. - Forteller om lesking, blanding av kalk i leire og påføring av kalkmaling. Diskusjon.

Kl. 10.30: Ut og se på veggene

Kl. 11.00: Granmo forteller om prøvene på veggen og hvordan han ønsker å rappe veggen. Diskusjon.

Kl. 11.30. Håkon Marius Kvæken har lang erfaring som eier av rappa bygning på gården Berg Vestre i Løten. Flere forsøk på rapping har ikke vært vellykka. - Kvæken forteller om hvordan det er å eie en rappa bygning. Vi diskuterer hvordan få rappinga og kalkmalinga til å sitte på veggene.

Kl. 12.30: Formiddagsmat

Kl. 13.15: Vegard Røhme er arkitekt og håndverker, og rådgiver hos Akershus Bygningsvernsenter. - Røhme forteller om vedlikehold og tilsyn av rappa bygninger, om hvordan eier og håndverker kan vurdere skader. Viser også noen leirprøver.

Kl. 14.00 – 15.00: Befaring til den rappa husmannsstua «Stensrud» under Nedre Vien på Helgøya.

Påmeldingsfrist
02.05.2019
Telefon
99490087
Pris
Gratis
Arrangør
Hedmark fylkeskommune
Kursholder
Espen Marthinsen, Vegard Røhme, Tore Granmo m.fl.
Mer informasjon
Adresse
Mølstad østre, Mølstadvegen 118, 2350 Nes