Kurs
Høvelkurs. Foto: Akershus bygningsvernsenter

Kurs i høvelmaking

Startdato
19.10.2018
Sluttdato
21.10.2018
Varighet
09.00
Sted
Vest-Telemark Museum Eidsborg
Beskrivelse

I samarbeid med Fagskolen i Telemark arrangerer Vest Telemark Museum kurs i høvelmaking. Instruktør ved kurset er Jarle Hugstmyr, Norsk Håndtverksinstitutt. Jarle Hugstmyr har i en mannsalder jobbet med tradisjonsverktøy og verktøyspor, med høvler som en særinteresse. Kurset er for personer eller håndtverkere med interesse for tradisjonelt verktøy og tradisjonshåndtverk.

Høvler av ulikt slag hadde gjennom fleire hundre år en selvfølgelig plass i verktøykassa til en bygningssnekker. Fram til siste halvdel av 1800-talet ble alt av dører, vinduer, panel, golvbord, himling og listverk formet med håndverktøy fra ru ukanta bord. Trolig gikk mer enn halvparten av medgått tid på et bygg med til dette, og størsteparten av denne tida hadde snekkeren en høvel i hendene. I tillegg til høvler beregnet på plane flater, finnes det derfor også et stort mangfold av ulike spesialhøvlar.

Få av dagens håndverkere har erfaring med slikt arbeid, og tenker helst at en gammeldags trehøvel er et djevelens instrument som heller steller til ugagn enn å gjere noen slags nytte for seg. Dette kurset er tenkt å bøte på dette.

Gjennom å lage en ny høvel frå grunnen av skal vi gjøre oss kjent med kva som gjør en høvel god å arbeide med. En trehøvel er tilsynelatende ganske enkel, men det er mange små detaljar som må stemme før vi kan utnytte potensialet som ligger i denne teknologien optimalt.

Høvelen vi skal lage er ein skrubbhøvel/sletthøvel. Avhengig av måten den er satt opp er dette en høvel som vil kunne fungere til alt frå grov avretting til finere sletthøvling. Høveltann på 1 ¾  tommer og grovemne i bjørk fåes kjøpt på kurset. Vi har fått kjøpt inn ett parti høveltenner frå Terje Granås og selger dette videre til kostpris.

Kurset er ein kombinasjon av praktisk arbeid og forelesning/demonstrasjon. Du vil også få anledning til å gjøre deg kjent og prøve ut ulike spesialhøvler fra bygningssnekkerens verktøykasse.

Telefon
46886138
Pris
Gratis
Arrangør
Vest-Telemark Museum og Fagskolen Telemark
Kursholder
Jarle Hugstmyr og Vest-Telemark Museum Eidsborg
Lenke
Adresse
Museumsvegen 9, 3891 Høydalsmo