Døren mot den tapte tid

Sven Erik Løchen. Foto: CEWG

Er du ute etter gamle dører, vinduer, dørvridere, hengsler og beslag, kan du forsøke lykken i en låve på Sagene i Oslo. Der holder bygningsvernbutikken Gamletrehus.com til, og låven bugner av skatter som kan passe til nettopp ditt prosjekt. Og inspirasjon og engasjement følger med på kjøpet!

I over tretti år har butikken tilbudt hjelp til huseiere med en litt annerledes innkjøpsliste. Bygningsdeler fra ulike stilperioder er rikt representert, samt en mengde "rariteter" du ikke visste du trengte.

Store dører, små karmer

Behovet for historiske bygningsdeler er naturligvis stort blant eiere av gamle hus, men interessen er likevel ikke mindre til bruk i nye hus. Men tenker du å sette inn gamle dører i et nytt hus må du belage deg på å være litt tålmodig - det er nemlig ikke lett å få rett passform til moderne døråpninger. - Vi kunne solgt mange flere dører, men de moderne målene på karmene er nok i minste laget, smiler Sven Erik. - Det er nesten bare de gamle dodørene som er små nok. Men de står gjerne fortsatt i oppgangene, og det er jo bra - for det er der de hører til. De større dørene som måler 90 x 212 er det nok av. - Doble dører med glass er populært, men de brukes sjelden som ytterdører lenger. Derimot er de flotte mellom to stuer eller ut til en vinterhage, forteller Sven Erik.

Vinduer og gamle glass

Opp en skjev trapp til et knirkete loft kommer du til det formidable lageret av gamle vinduer og deler til trappegelender. Her er det nydelige vinduer med småruter av glass i ulike farger. Det er halvsirkelformede vinduer, fasettslipte vinduer, vinduer med matt glass. Dette er et lite skattkammer for den som er ute etter det helt spesielle for et gammelt hus som fortjener det beste. Og de som skulle trenge deler for å reparere vinduene sine, har gode sjanser for å finne nettopp disse hos Gamletrehus.com.

Fra gamle trehus til blogg

Selv om Gamletrehus.com driver med historisk bygningsvern, må man slett ikke fristes til å trekke den slutningen at dette er et sted der tiden står stille. For tretti år siden var det entusiasten John Køltzow som startet virksomheten. Da sto nedriving og oppsetting av laftede bygninger i fokus. Dagens drivere, Sven Erik Løchen med to gode venner har tilpasset butikken til dagens behov og ønsker. De har blant annet selv satt i produksjon en kolleksjon håndlagde historiske fliser laget på samme måte som for 160 år siden. Slike fliser finner man i bygårder fra 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet. På nettsiden sin har Gamletrehus.com også en blogg hvor engasjementet for nærmiljøet og bygningskultur er tema. Bedriften har også en rikholdig nettside hvor man finner mange praktiske tips og råd. Men selve butikken holder til i låven på ærverdige Vøienvolden gård, en av de eldste og best bevarte løkkeeiendommene i Oslo. Den vakre gården danner den perfekte rammen rundt en butikk med hjerte for gjenbruk og kjærlighet for tidligere tiders materialbruk og håndverk.