Jakten på kilowatten. Ill.: Christel Wigen Grøndahl, Bygg og Bevar

Bygg og Bevar har lansert Jakten på kilowatten

Mange som tar kontakt med oss, og enda flere som søker på nettet, er opptatt av hvordan man kan energieffektivisere gamle hus. Dette er det også mange svar på. Svarene du får er svært forskjellige.   Fordi husene vi snakker om er forskjellige. 

Bor du i et gammelt hus har du nok opplevd at det til tider kan være kjølig. Ønsket om økt bo-komfort er den hyppigste årsaken til at man vil foreta energisparende tiltak. Vi vil ha det varmere uten å bruke mer penger på det, og selv om strikkegenseren er trendy som aldri før, gjelder gjerne t-skjorta i stua.  Andre sitter med strømregningen foran seg og ønsker at den kunne vært litt mindre. Kan du gjøre noe med huset for å få lavere strømregning? Hvor mye koster ulike tiltak, sammenlignet med hvor mye du kan spare? Flere er opptatt av klimautfordringen vi står overfor. Nær 40 % av energibruken i Norge kommer fra bygg *. Vi vil alle bidra med vårt.

Ting vi må passe på

Uansett motivasjon, må du tenke nøye gjennom prosjektet. Dette er fordi det slettes ikke er noen enkel sak å gå i gang med energisparing i gamle hus. Når vi skriver om gamle hus, mener vi de som ble bygget i "gamle dager", for enkelthets skyld før 1950. Man bygde nemlig husene annerledes fram til 1950-talet. Og nettopp dette MÅ du ta hensyn til når du skal endre husets energibruk. For vi vil jo ikke risikere byggskader!

En annen viktig faktor med så gamle hus er verneverdier. Det dreier seg om utseendet og husets originalitet, det som rett og slett gjør at gamle hus har egenart og sjel. I noen tilfeller er verneverdiene formelle, det setter begrensninger på valgene. For de aller fleste er det derimot slik at en ønske om å ta vare det opprinnelige ved huset er en verdi i seg selv, som må tas i betraktning om man vurderer større tiltak.

Hvilke tiltak skal jeg velge?

De er vanskeligere å få generelle svar fra fagfolk og eksperter som kan gamle hus og skaderisiko, enn rådgivere som baserer kunnskapen sin på moderne hus. I Jakten på kilowatten samler vi inn eksempler fra prosjekter andre har valgt. Det er derimot sikkert at det er det rette i ditt tilfelle. Les Jakten på kilowatten for å lære om muligheter og fallgruver. Kontakt så dyktige fagfolk som kan gjøre den rette vurderingen på akkurat ditt hus! Bruk også Jakten på kilowatten til å dele dine egne erfaringer med andre.

Lykke til i Jakten på kilowattene!

*Enerhibruk i bygg – rammer , krav og muligheter. Norsk Teknologi hefte nr 8 2008

;
;