BNL MD

Malermesterens "laksevilla" i Lyngdal

13. april - Andre boller for malermesteren

Foto: Kari Mørk

Lyngdal fikk besøk av "Norge rundt med Sprossa". Foredraget ble holdt i  Laurenhuset i Faråne der malermester Tor M Bekkerhus og kona Turid har gitt nytt liv til et gjestgiveri med historisk sus. 

For mer enn ett hundre år siden ble det reist et særpreget hus i Lyngdal, Lauenhuset i Faråna. Huset ved Faret bro ble bygget i umiskjennelig sveitserstil, med snirklete utskjæringer oppunder mønet på gavlveggene og forseggjort belisting ved vinduene. Til og med hjørnekasser og vindskier bar preg av stilens snekkerglede i sin spesielle utforming og dekor. 

 - Huset ble bygget med tanke på bespisning av de engelske laksefiskerne som kom til bygda i laksesesongen. De bodde i et hus ved siden av, og spiste her. Lakserettighetene i elva ble solgt til disse engelskmennene de siste tiåra av forrige århundre, forklarer husets nåværende eier,  malermester Tor M. Bekkerhus.

Lyngdal

Lauenhuset ble opprinnelig bygget som rent gjestehus for de tilreisende engelskmennene som kom for å fiske laks i distriktets elver, og dette var karer som var godt vant. Opprinnelig var huset hvitt. Det kan sees på bilder blant annet i Lyngdalsboka II ”Gard og folk”.  Bekkerhus har hatt kontakt med Riksantikvaren når det gjelder fargen. Der mente man det var mest naturlig å male huset opp i rødt og hvitt, slik det har vært i folks bevissthet så lenge bygdas nålevende befolkning kan huske.  Foto: Kari Mørk

else_ronnevig.jpg
Norge rundt med Sprossa

Startskuddet  for turneen er 10. april i Elses hjemby Lillesand, før hun legger ut på norgesturné med bil og henger for å kjøre fra sør til nord og retur, og altså holde hele 40 foredrag om bygningsvern.

Se hele reiseruten KLIKK HER

Det er lokallag av Fortidsminneforeningen som er vertskap på stoppestedene. Det er også foreningen som har ønsket seg temaer som Sprossa skal ta opp - nettopp på deres hjemsted.

KLIKK PÅ BILDET OVER for reiserute

Og det som hender underveis kan du ta del i på denne bloggen på Bygg og Bevar!

 Han og kona tilbringer mye av fritiden i det gamle huset, der de forsøker å finne tilbake til mest mulig av det opprinnelige, sette huset i stand og bevare det for ettertiden. 

- Vi liker å ta vare på det gamle, forklarer han enkelt.

Det syns. Å vandre fra rom til rom i det gamle gjestgiverhuset er en nytelse. Alt er tatt vare på og forsøkt gjenskapt i sin opprinnelige form: sjablongmaling og border både i tak og på vegger, stukkatur i taket, opprinnelige fargevalg og originale materialer.

- Vi skrapte forsiktig av flere lag med maling for å se hvordan det opprinnelig har sett ut. Deretter laget vi sjablongene selv. Men vi fikk hjelp til å fylle i og lage liv i bladrankene – en er ikke så stødig på hånden som en har vært, smiler han.

Kjellergleder

Alle rom er pusset opp, fra loft til kjeller. Taket er reparert for store vannskader, kledningen er satt i stand, og samtlige vinduer har vært tatt ut og satt i stand. Mesteparten av det gamle lot seg gjøre å restaurere og ta vare på, slik at det bare enkelte steder er satt inn nytt. Det gamle som ikke lot seg gjøre å bruke, har enten blitt satt på bortsettingsloftet eller fått nytt liv på andre måter.

Bakerovn

Han har vel ikke akkurat tenkt seg å skifte yrke, malermester Tor M. Bekkerhus, selv om han ikke legger skjul på at han trives ved den gamle steinovnen i kjelleren i Lauenhuset i Faråna. Her sysler han iblant med å hive innpå langved for å lage god bakevarme for familiens alle små og store bakere. Han går ikke av veien for å svinge bakespaden, heller – han snur og vender på baksten og sørger for jevn steking.

Vis Meg Din Bakerovn

Men kjelleren byr også på andre gleder. Midt i det største rommet troner en stor, gammel bakerovn – utvendig sett mange meter dyp. I ovnens indre buldrer et bål som skal gjøre steinveggene der inne varme nok til bakst. Foto: Else "Sprossa" Rønnevig

Besøk av "Sprossa" på turné

Alle som har gått forbi ved Faret bro har sett i hvilken tilstand bygget har vært de seinere åra. Tidens tann hadde tæret så kraftig på det at det kunne se ut som om det skulle måtte gi tapt innen kort tid. Slik ble det ikke. 

Fullsatt Til Foredrag

Det ble fullt i stuene i Lauenhuset. Mange ønsket å høre "Sprossa" snakke om sitt engasjement for gamle hus og hvordan man kan ta vare på dem. Selvsagt var lokalet et godt eksempel på at det går an! Foto: Else "Sprossa" Rønnevig

Søndag 12. kom Else "Sprossa" Rønnevig med sin foredrangsturné i samarbeid med Fortisminneforeningen innom Lauenhuset i Faråna. 32 venner av gamle hus møtte opp, og stemningen var på topp i de velfylte stuene. En hyggelig start på turneen som skal gå hele landet rundt!

 

 

Besøk "Sprossa"s hjemmeside

Bli medlem i fortidsminneforeningen

Blogg: Følg "Norge rundt med Sprossa" på Bygg og Bevar