BNL MD

Tømrer Trond Oalann

#

For Trond Oalann dreier det seg ikke først og fremst om de gamle husene, men om håndverket. Han bygger gjerne et nytt hus, men selvfølgelig etter tradisjonelle prinsipper!

 

Trond Oalann 44, arbeider for fylkeskonservatoren i Hordaland. I tillegg driver han bedriften Oalann Tradisjonsbygg hvor han i hovedsak leier seg ut som kursleder. Et par ganger i året er han, som medlem i ressursgruppa til "Løfte håndverket", med på å arrangere seminarer om håndverk.

Interessen for håndverket har vært der så lenge han kan huske. Mulig det er familiært, for tømrerkarrieren begynte i bestefars firma hvor Trond Oalann tok svennebrevet. Senere begynte han å jobbe for "Stiftelsen Bryggen" i Bergen som har en egen stab av restaureringshåndverkere. 

Mens han jobbet i Bergen søkte Trond et stipendiat hos Norsk håndverksinstitutt. Søknaden ble innvilget og årene fra 2003 fordypet han seg i temaet; reiste konstruksjoner i brukshus. Med stipendiatet ble det mange lærerike møter med tradisjonsbærere og studier av eldre håndverksteknikker og bygninger. Blant annet på Dovre.. 

Da jeg var stipendiat bodde jeg til tider i bygningshistorisk park på Dovre. Toalettet der er en utedo som er ganske mørk når man lukker døra. Etter en åpen dag med mye folk i parken, skulle jeg på middag, etter det som var planlagt som ett kjapt toalettbesøk... Men, noen hadde på uforståelig vis bæsjet på kanten, jeg satt plutselig i ekskrementer. Løpeturen mellom buskene til nærmeste elv med buksa på knena i angst for å bli sett, var en sterk opplevelse...

Egentlig trenger man ikke så mye verktøy mener Oalann. Men det er ingen leveregel, for selv er han ganske håpløs når det gjelder verktøy og har mye rart. Av favorittverktøy plukker han ut et lite knippe; slipestein og bryner, sagfil og vikketang. Det er kanskje ikke så spennende, men det å beherske dette verktøyet er avgjørende for en som skal arbeide i tre med håndverktøy.

- Stafettpinnen går videre til Mangor Bårdsen. 

Trond Oalann skriver forøvrig på den gode bloggen Strilamaksel

Stafetten

Våre gamle hus tas vare på av engasjerte personer over hele landet. Men hvem er de egentlig, håndverkerne og kulturminnevernerne?  Bli bedre kjent med dem i denne serien vi har kalt stafetten! 

;
;