Nye utdanningstilbud i tradisjonshåndverk

Handverksskolen på Hjerleid

#

Fra august tilbyr Handverksskolen på Hjerleid to nye utdanningsprogram i yrkesfag. Skolen kan da gi opplæring i Vg1 Håndverk, design og produktutvikling og Vg2 Overflateteknikk i tillegg til smed-, tømrer- og treskjærerutdanning. Hjerleid kan ta inn ungdom og voksne, helt fram til skolestart! Det er dermed ikke for sent å søke!

Vg1 Håndverk, design og produktutvikling er et nytt utdanningsprogram i yrkesfag som ikke tilbys noe annet sted i Innlandet, men i flere andre fylker. 

- Det er flott at dette nye tilbudet ligger nord i vårt fylke, sier rektor Helle Hundevadt. Nå får «kreative sjeler» et utdanningsvalg i nærheten, slik at mange slipper å flytte på hybel for å gå på videregående skole.

Etter et år på Vg1 håndverk, design og produktutvikling kan eleven fortsette på Handverksskolen, enten på vg2 Smed, vg2 Trearbeid eller vg2 Søm og tekstilfag. Eleven kan også søke seg til Båtbyggerfaget, Gullsmedfaget, Børsemakerfaget eller andre håndverksfag der formsans, praktisk arbeid og materialkunnskap er viktig.

 

Bli maler

Vg2 Overflateteknikk gir eleven utdanning i malerfaget. På Handverksskolen får elevene opplæring i den tradisjonelle kunnskapen. De lærer å lage malingen sjøl med fargepigmenter, olje, egg, dyrelim og andre ingredienser. Dekormaling som marmorering, sjablongmaling, lasering, forgylling, lakkering – alt dette og mer til skal en maler kunne. Utdanningstilbudet på Hjerleid er støttet av Riksantikvaren og malerbransjen, fordi det er et stort behov for dyktige malere i Norge i dag. Skal du restaurere et gammelt hus, så må du vite hvordan du skal overflatebehandle huset, både innvendig og utvendig.

- De fleste tror at maling er enkelt og kjøper et spann på butikken. Men det gjøres mye dårlig arbeid, som dessverre må gjøres på nytt etter få år, sier rektor. Utdanningstilbud i tradisjonelle malingsteknikker finnes i dag bare i utlandet, - og til høsten på Handverksskolen Hjerleid.

Handverksskolen på Hjerleid har et landsdekkende tilbud, og skolen kan ta inn ungdom og voksne, helt fram til skolestart.

Utdanningstilbudene i dag er i fagene smed, treskjærer, møbelsnekker, tømrer/lafter og i maling/overflateteknikk. Fra 2021 starter det nye tilbudet Vg2 Søm og tekstilhåndverk.

 

Ønsker du å utdanne deg på Handverkerskolen på Hjerleid ta kontakt med skolen.

8.jpg
Handverksskolen

Hjerleid er kjent som ”treskjæringens Mekka”. Landets eldste skule for handverk og husflid starta her i 1886. Skulen har ei lang historie og ønskjer å bære denne vidare inn i framtida.

For at kulturarven og tradisjonane skal leve vidare og vidareutviklast, må nye generasjonar få opplæring i desse. Hjå oss blir handverkstradisjonane halde i hevd. Samtidig er vi bevisste på at handverket må vidareutviklast for å tilpasse seg samtid og framtid.