Mest lest i 2018

Topp 10

Denne vakre arkitektoniske empireovnen er merket BØV - altså Bærums Verk, samt årstallet 1816. Befinner seg på den kommunalt eide Leangen gård utenfor Trondheim.

De mest populære sakene på Bygg og Bevar gjenspeiler lesernes brede interesse for alt som har med gamle hus å gjøre. Blant topp 10 finner vi saker om vedovner, farger, stilhistorie, etterisolering og skruer. Vi synes også det er morsomt at en artikkel om eternitt er populær.  

Bjønnovn 1920.jpg

«Bjønnovn», 1920-1930-tallet, fra Drammens Jernstøberi, med to-trinns forbrenningssystem. Foto: Norske Hjem

1. Reparer den gamle vedovnen selv

Har du en gammel, rusten ovn som ligger i kjelleren, på stabburet eller på låven? Eller har du en ovn i huset som ikke er i bruk lenger? Da er du så heldig å eie en kulturhistorisk skatt som bare venter på å bli oppdaget! 

 

Vindu foto cewg

Vanlige skader på gamle vinduer er løst kitt, flassende maling, skade i bunnrammen, rust på beslag og at vinduet er vanskelig å lukke eller åpne. Her et vindu på folkemuseet i Oslo. Foto: Bygg og Bevar

2. Slik reparerer du gamle vinduer

Gamle vinduer kan se slitne ut. Maling flasser og kanskje er det råte i noe av treverket. Ikke noe av dette er umulig å sette i stand! Det er mye du kan gjøre selv når det gjelder vedlikehold og reparasjon av gamle vinduer.

 

Sveitserhus med okerfarget kledning, brune detaljer og grønne vinduer. Fredrikstad. Foto: Christel Wigen Grøndahl
Sveitserhus med okerfarget kledning, brune detaljer og grønne vinduer. Fredrikstad. Foto: Christel Wigen Grøndahl

3. Finn fargene. Fargekoder til gamle hus

Hver mote har sine fargefavoritter. Slik er det også med hus. For vi følger moten når det kommer til hus og interiør også, ikke bare klær. I dag kaller vi det trend. Ser vi bakover på tidligere tiders trender, kaller vi det stilhstorie.

 

Bakken maler

Malermester Knut Øystein Bakken maler med linoljemaling, kurs i regi Valdresmusea. Foto: Christel Wigen Grøndahl, Bygg og Bevar

4. Male med linoljemaling - dette bør du vite!

Hvis du vurderer å male med linoljemaling og trenger råd, kontakt en produsent av linoljemaling eller en forhandler av linoljemaling. Ikke spør i en vanlig fargehandel eller byggevareforretning som ikke fører slike produkter. 

 

16_huset_i_2014.jpg

5. Kondemnabelt på Paradis

Huset var avertert som kondemnabelt. Da de nye eierne flyttet inn med en unge på trekvart år, var det ikke vann innlagt. Rent vann fikk de i en slange fra en nabo til en dunk utenfor kjøkkendøren. Og det var bare kaggedo i huset, som ble tømt annenhver uke. Ingenting var strøkent inne, og ute var det mye å ta tak i.

 

Bellegården Palle Justesen Blåser Isolasjon Foto Gamle 3hus

6. Etterisolering - ulike metoder

Gamle hus kan være kalde og trekkfulle. Men etterisolering er likevel et ord som skremmer mange huseiere. Tetting gir mugg og råte, har vi lært. Hvordan kan det gjøres riktig slik at huset, og dem som bor i det, får det godt?

Skruer Tegning

7. Om skruer og skruing. Hvordan lykkes med sporskruen

Ved første øyekast ser en skrue enkel og tilforlatelig ut. Dens oppgave i livet er å holde materialer sammen. Ved nærmere overveielse begynner man imidlertid å forstå at det ligger en hel del tankevirksomhet bak den lille hjelperen. Uten den skulle faktisk verden falle fra hverandre. Skruene sammenbinder alt fra elektriske tannbørster til hengsler og store betongkonstruksjoner.

eternittplater foto Atelier Rude Oslo Museum.jpg

8. Eternitt på tak og vegg

Eternitt er produktet som skulle vare evig og gullalderen var på 1950- og 60-tallet. I 1979 kom forbudet mot bruk av asbest i byggeprodukter. I dag er antallet bygninger med tak og fasadeplater av eternitt på tilbakegang. I noen bygninger er det et ønske om å bevare eternitten. I denne artikkelen får du tips om hvordan det kan gjøres.  

  

Laftedings 2 I Bruk

9. Lafting - kunsten å bygge hus i tømmer

Det har blitt laftet i Norge i over 1000 år. Ingen annen konstruksjon har dominert byggeskikken i samme grad. Frem til 1900-tallet var laftet praktisk talt enerådende. Det laftes fortsatt, men i mindre utstrekning og med annet verktøy. Heldigvis finnes det tradisjonsbærere som fortsatt holder det historiske faget ved hevd og folk som ønsker å lære det.

Pareliusveien. Foto: Byantikvarens arkiv
Pareliusveien. Foto: Byantikvarens arkiv

10. Hvilken stil har din villa?

Mot slutten av 1800-tallet vokste byene i Norge. Bylivet var ofte preget av trangboddhet, osende fabrikkpiper og møkkete rennesteiner. For mange ble idealet en bolig i mer landlige omgivelser.