Forskning om laft går inn i en ny fase

Demonstrasjonshus settes opp på Hjerleid

#

Over 3 år har landets største kapasiteter innenfor laft arbeidet med å dokumentere lafteteknikker i Norge. Over 400 ulike teknikker er nå dokumentert av Jon Bojer Godal, Steinar Moldal og Henning Olstad. Flere av teknikkene kan snart sees på Hjerleid hvor et demonstrasjonshus skal settes opp.

Lafteforskningsprosjektet til Godal, Moldal og Olstad med flere er på vei inn i en ny fase. Huset som skal demonstrere ulike teknikker er laftet ferdig etter 3 år med kurs og samlinger av håndverkere fra hele landet.

I uke 46 kommer mange av dem som har vært med på å bygge opp huset gjennom disse 3 årene til Hjerleid. Der kan du selvfølgelig også treffe de som står bak prosjektet: Jon Bojer Godal fra Geitbåtmusset på Nordmøre, Henning Olstad fra Norsk håndverk i Venabygd og Steinar Moldal fra Hjerleid, Dovre.

Bygningen er et resultat av et forskningsprosjekt som har gått over 3 år med støtte av Norsk kulturråd, Riksantikvaren, Kulturminnefondet, Norsk handverksinstitutt, Oppland fylkeskommune og Dovre kommune. I tillegg til huset har Godal, Moldal og Onstad forfattet standardverket "Om det å lafte" som nå er utgitt i tre bind. Fjerde bind er under utarbeidelse.

Lukas Hjelpelærere Og Martin Elev Med Taksperrer Til Laftebygget

Hjelpelærer Martin og eleven Lukas med taksperrer til bygningen. Foto: Hjerleid

Gir bort huset 

Bygningen som har vært en viktig del av forskningsprosjektet skal nå foræres Senter for bygdekultur, som skal bruke bygningen som læringsarena for tradisjonsbygg.bSenter for bygdekultur vil engasjere elevene ved Hjerleid handverksskole, Vg2 Byggteknikk, vg2 Smed, vg2 Design og Trearbeid, vg2 Overflateteknikk i arbeidet.

Gjennom hele våren 2021 vil man dessuten invitere håndverksbedrifter, skoler og andre interesserte til workshops og samlinger på huset.

Arbeidet som gjenstår er blant annet:

  • Legge tak, golv og trapper/innganger
  • Vinduer, dører, trapper og innredning
  • Mure peis, pipe
  • Overflatebehandling
  • Utsmykning
Demonstrasjonshuset Hjerleid Steinar Moldal

Slik vil huset fremstå på Hjerleid. Illustrasjon: Steinar Moldal

Miljøet på Hjerleid håper at bygningen vil bli et signalbygg, som vil invitere besøkende inn, og vise at Hjerleid er et senter for tradisjonshåndverk og bygningsvern, slik som målet til fylkeskommunen også er. Håpet er også at økt aktivitet på Hjerleid skal gi positive ringvirkninger for det lokale næringslivet!